Sunday, September 25, 2011

TALLINNA SÜDAMESSE LASTELE RUUMI

 
Kultuuripealinna disaininädalal sai Gulliveri kombel Vabaduse Väljakul linna paremaks muuta, linnaplaani vajalikuga täiendada. Taoline linnainimese ettepanekute teadasaamise viis on sümpaatne. Kuigi sel ajal pealinnast eemal, soovin siiski anda ka oma panuse.
 
Tallinna Süda on loomeinimeste aktsioon, mis on loodud tõsiasjale, et mere poolt Tallinna vanalinna õhust vaadates, on see oma punaste katuste ja kuju poolest anatoomilise südame kujuga. Toompea moodustab väikese ja all-linn suure vatsakese, südamest väljuvad tänavad - arterid ja veenid. See suurepärane kujund sisaldab lugu, millega igaüks saab  soovi korral suhestuda.
 
http://www.tallinnasüda.eu/est-lugu-1

 
Triin Talk küsib 14.01.11 ajalehes Sirp: "Miks inimesed lahkuvad linnast?
 Küsitlused näitavad, et linnast väljakolimise põhjused on valdavalt: soov elada oma majas, omada oma õuemaad, soov tagada lastele parem kasvukeskkond, teiselt poolt aga linnakeskkonna õhusaaste, ebaturvalisus, müra ja vähene lapsesõbralikkus. Linnast ei kolita välja põhjusel, et linnas on liiga palju rohelust ja puhkealasid/.../ Pigem vastupidi."

Aeg-ajalt viib tee koos lastega südalinna. Küll on seal mõni kogupere sündmus, või lastele teatrit, teinekord poodi. Ja sõbrale-tuttavale külla - õnneks südalinnas veel elab inimesi! Kohaliku elaniku valvas või ka juhuslik pilk - see on töökindel ja soodne keskkonna turvaja.

Nii me siis jalutame punktist A punktidesse B, C ja D. Oleneb laste vanusest saab sihipäraselt ühtejärge liikuda erineva vahemaa. Nooremad saavad vähema, vanemad rohkema vahemaga rõõmsalt, rahulikult ja distsiplineeritult hakkama. Teadupärast vajavad lapsed arenguks nii distsipliini kui mängu. Vaheldumisi. Nooremad mängu rohkem ja tihemini, vanemad saavad pikemalt sihipärase tegevusega hakkama.

Kogemus ütleb, et liikudes ümber vanalinna, leiab jalutamise vahele hädavajalikke avalikke mänguväljakuid juba päris kenake hulk. Kuid südalinnas ja vanalinnas kahjuks veel mitte. Kontrollides kogemust üle, leiamegi Tallinna kodulehe virtuaalkaardilt bastionivööndist kolm mänguväljakut .

http://www.tallinn.ee/est/manguvaljakud

Need on koondunud vanalinna kolmele küljele. Neljas külg - südalinna poolne, on seni katmata. Harju tänava haljas-alal on ka olemas minimaalne mängukoht, mida pole ilmselt vajalikuks peetud kaardile kanda.
Vaadates aga kesklinna laiemalt , ei leia me linnavalitsuse virtualkaardilt  ühtegi väikelastele avatud mänguplatsi  südalinnas. Südalinna servapool on neid kena tihedusega - keskus aga lage. Tõsi, neid leidub siseruumides - kaubakeskuste tasuliste mängutubadena. See on poodlejale mugav, kuid kui parajasti poodi asja pole ja ilm on talutav, siis milleks siseruumis viibida?

Probleem kirjeldatud, asugem konstruktiivse osa - lahenduste pakkumise juurde.

Alustuseks toon positiivse näite: maakonnakeskus Kuressaares on üks korralik, kõrge aiaga piiratud mänguväljak otse südalinna äritänavate keskmes. Omamoodi sümboolsus on veel selle asukohas Vabadussõjas langenute mälestusmärgi - halja mõõgaga kaitsja - selja taga.

Õnneks on Tallinna südames vähemalt kaks paika, mis võiksid lapsi ja seeläbi ka nende vanemaid, linnakodanikke ja- külalisi, paremini teenida.

Musumägi

Siin on Viru tn poolsesse külge kunagi rajatud pinkidega kruusaplats. Ehk mingi välilava moodi koht. Kui ülejäänud Musumägi on säilitanud kena ja kasitud väljanägemise, siis siin on omale anonüümse nurgataguse leidnud öised pummeldajad.

Hommikune jalutaja võib leida tühja alkoholitaarat ja kasutatud süstlaid. Ilmselt ei ulatu laternate valgus ja kordnike, möödakäijate või vanalinna elanike kontrollivad pilgud siiani.

Kui aga see, u 500 -1000m2 käest ära ala ümbritseda sündsa, piisavalt kõrge ja piisavalt läbipaistva piirdega ning ööseks lukustatavate väravatega, jääb pummeldajatele ümbruses piisavalt ruumi, kuid lapsed võidavad endale tagasi tüki mängumaad. Kukkumiskindla kattega pind atraktsioonide vahel ja ka välilava oleks siin omal kohal.

Koorti Kitse Aed

Asukoht populaarse Nukumuuseumi ja -Teatri kõrval lausa ootab mänguväljakut! Et etenduselt tulevad lapsed võiksid saadud emotsioone enne sihipärast edasiliikumist välja elada, kogetut mõtestada. Ka siin on u 500m2 pinda, mis kena piirdega ja väravatega tagaks turvalise säilimise mitta ainult laste mänguatraktsioonidele vaid ka kunstniku loodud skulptuurile.

Küllap leiab sobivaid paiku rohkemgi.

Lapsed on lapsed praegu. Nemad ei oota oma arenguga. Ka ei oota nad seda, et südalinna avalikus ruumis toimuvate sündmuste ja linnataguse põllukodu vahel pendeldades veeta aega ummikutes istudes. Nemad tahavad mängu kaudu areneda kohe, praegu ja siinsamas. Ka südalinnas.
Teeme lastele ruumi Tallinna Südamesse!
 

No comments:

Post a Comment